Warning: Declaration of HSM_PageTitle::load($meta) should be compatible with HSM_Module::load($meta = '') in /var/www/tyksak.dk/public_html/wp-content/plugins/headspace2/modules/page/page_title.php on line 0

Warning: Declaration of HSM_Description::load($meta) should be compatible with HSM_Module::load($meta = '') in /var/www/tyksak.dk/public_html/wp-content/plugins/headspace2/modules/page/description.php on line 0

Warning: Declaration of HSM_Tags::load($meta) should be compatible with HSM_Module::load($meta = '') in /var/www/tyksak.dk/public_html/wp-content/plugins/headspace2/modules/page/tags.php on line 0

Warning: Declaration of HSM_JavaScript::load($meta) should be compatible with HSM_Module::load($meta = '') in /var/www/tyksak.dk/public_html/wp-content/plugins/headspace2/modules/page/javascript.php on line 0

Warning: Declaration of HSM_Stylesheet::load($meta) should be compatible with HSM_Module::load($meta = '') in /var/www/tyksak.dk/public_html/wp-content/plugins/headspace2/modules/page/stylesheet.php on line 0

Warning: Declaration of HSM_Stylesheet::init() should be compatible with HSM_Module::init($args) in /var/www/tyksak.dk/public_html/wp-content/plugins/headspace2/modules/page/stylesheet.php on line 0
Mindre salt i maden når du køber ind - Tyksak - Når dit tøj krymperTyksak - Når dit tøj krymper

Mindre salt i maden når du køber ind

Det bliver nemmere for dig at spare på saltet når du køber ind, fordi dagligvarerne fremover vil indeholde mindre salt og fordi der er bedre mærkning på vej.

Vi skal i gennemsnit spare ½-1 tsk salt dagligt. Kvinder spiser i gennemsnit ca. 1½ tsk salt dagligt og mænd ca. 2 tsk fulde. Vi skal ned på ca. 1 tsk.

Ca. 70 % af det salt du spiser får du fra varer i supermarkedet, fra kantinemaden eller i maden på restauranten. Derfor skal der skæres ned for forbruget disse steder.

Saltlister med mål for salt i fødevarerne
Et Saltpartnerskab bestående af myndigheder, forskere, interesseorganisationer og brancheforeninger har som en del af en række indsatser, udarbejdet vejledende mål for salt i forskellige fødevarer som producenterne skal arbejde hen imod indtil november 2013.

Det er frivillige mål, som skal vejlede og inspirere virksomhederne til produktudvikling i den rigtige retning.

I Storbritannien har man haft gode erfaringer med, sammen med fødevareerhvervet, at udarbejde en sådan vejledning med rullende mål for indholdet af salt i saltholdige fødevarer. Det forventes, at målene kan justeres efterhånden, som udviklingen går fremad.

Du vænner dig til mindre salt
Vi forbrugere skal gradvist vænne os til mindre salt i maden. Når vi begynder at spise mindre salt bliver vi hurtigt bedre til at smage salt, idet vores følsomhed overfor salt stiger.

De fleste studier peger på, at det tager ca. 8-12 uger at vænne sig til mindre salt og at tilvænning til saltreduceret mad kan føre til et skift i smagspræference, så man bedre kan lide fødevarer med nedsat saltindhold.

Vælg produkter med mindre salt
Som forbruger skal du være opmærksom på at vælge mad med mindre salt. Du kan blive hjulpet flere steder:

  • Gå efter Nøglehulsmærkede produkter
  • I de kommende år bliver det lettere at se hvor meget salt, der er i produkterne. Fra december 2016 bliver det lovpligtigt at deklarere færdigpakkede fødevares indhold af blandt andet salt.

Kilder til salt
Vi får størstedelen af det salt vi spiser gennem den mad, der købes enten i dagligvarehandlen eller når vi spiser i kantine, på restaurant eller lignende, mens en mindre del, gennemsnitlig 11-12 % tilsættes i husholdningerne når der laves mad eller ved middagsbordet. Dette dækker dog over stor variation, således at enkelte får op til 42 % af saltet fra egen tilsætning. De største kilder til salt i danskernes kost er brød og kødpålæg, men fødevarer som fx færdigretter og ost bidrager også med en del.

Om tyksak

Jeg er en rigtig tyksak, jeg har det meste af mit liv vejet for meget. For 3 år siden fik jeg smidt 50 kilo, men som så mange andre tabte jeg gejsten og har taget det hele på igen. Jeg er nu igen gået i gang med at få styr på vægten. Så krymper dit tøj kan du her på siden føle min kamp, og finde gode råd og motivation til dit eget vægttab.

Efterlad en kommentar

Tilføj din kommentar, eller trackback fra din egen side. Du kan også abonnere til disse kommentarere via RSS.

Din mail adresse bliver aldrig delt. Felter markeret med *